Jocadis

Alles over modelbouw en modeltreinen

31 okt

Wat zijn modeltreien?

Gepost in Modeltreinen op 31.10.13

Modelbouw is een zeer boeiende bezigheid voor zowel jong als oud. Het wordt al decennia lang uitgevoerd door mensen uit elke leeftijdscategorie, elke sociale klasse en elke afkomst. Het is een bezigheid die door iedereen, overal ter wereld, gesmaakt wordt.

De meest populaire categorie binnen de modelbouw zijn ongetwijfeld de modeltreinen. Heel wat mannen zijn verzot op treinen en alles wat er bij komt kijken. Daardoor is deze tak van de modelbouw de laatste jaren zo explosief gegroeid. Er worden tal van (web)winkels geopend die de modelbouwtreinen promoten en verkopen.

Zoals de naam al zegt, zijn modeltreinen kleinere versies van echte treinen. De schaalverhoudingen die worden gebruikt zijn zeer verschillend. Echter is de meest gebruikte 1:87. Dit wil zeggen dat de modeltrein 87 maal kleiner is dan de oorspronkelijke grootte van de trein. Een andere populaire schaal in Belgiƫ is 1:160. Deze wordt vooral gebruikt indien de verzamelaar relatief weinig ruimte heeft.

Voorbeeld van een modeltrein.

Voorbeeld van een modeltrein.

Een leuk weetje over modeltreinen is dat deze vaak geproduceerd worden zodat deze ook echt op sporen kunnen rijden. Er zijn zeer veel elektrisch aangedreven locomotieven op de markt die gebruikt kunnen worden om wagons vooruit te trekken. Vaak kan er dan met deze treinen over sporen gereden worden. De besturing verschilt veel, maar meestal zal de trein digitaal aangestuurd worden. Hierbij kunnen ook nog extra geluidseffecten en lichten toegevoegd worden die er voor zorgen dat alles er zo werkelijk mogelijk uit ziet.

Kortom, modelbouw en meer specifiek modeltreinen kunnen van jongs af aan gekocht worden als speelgoed waarna dit zich evolueert in een echte hobby die soms nogal uit de hand kan lopen. Vooral in de decennia na de 2de wereldoorlog groeide de hobby exponentieel omwille van het dalen van de prijzen en het toenemen van de vrije tijd.

No Comments »

Comments are closed.